Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Μαθαίνω για το θέατρο - Ξένια Σκούρα



Μαθαίνω για το θέατρο
Θα έχεις ακούσει για την τέχνη του θεάτρου. Μπορεί να έχεις δει μια θεατρική παράσταση, να έχεις ακούσει για το θέατρο, μπορεί ακόμα να έχεις ακούσει την έκφραση «αυτός παίζει θέατρο», για κάποιον που προσποιείται! Στο βιβλιαράκι αυτό θα μάθουμε τι είναι αυτή η τέχνη, με ποιους τρόπους πραγματοποιείται και τι μορφές μπορεί να πάρει. Έτσι όταν θα δεις μια θεατρική παράσταση, θα ξέρεις περισσότερα για τον κόσμο που κρύβεται πίσω της.
1.       Το θέατρο είναι μια τέχνη
 Και τι είναι τέχνη; Θα μου πεις. Καλή ερώτηση.
Ο άνθρωπος από όταν εμφανίστηκε στον κόσμο, έδειξε ότι έχει ανάγκες που δεν σχετίζονται μόνο με την επιβίωσή του (τροφή, στέγη, υγεία). Είναι ένα πλάσμα που αναζητά την ομορφιά, μέσα από το ρυθμό, τη συμμετρία, την έκφραση. Με την τέχνη λοιπόν οι άνθρωποι ανακαλύπτουν, και μοιράζονται με τους άλλους, ένα τμήμα της πραγματικότητας, έναν τρόπο να βλέπουν τον κόσμο, μέσα από μια μορφή (εικόνα, κείμενο, μελωδία, χορό, παράσταση).
Μερικές τέχνες που ίσως ήδη ξέρεις: Η ζωγραφική, η γλυπτική, η αρχιτεκτονική, η μουσική, ο χορός και το θέατρο είναι πανάρχαιες τέχνες. Κατά τον 20ο αιώνα προστέθηκαν σε αυτές η φωτογραφία, ο κινηματογράφος και τα κόμικς.
2.       Η τέχνη του θεάτρου, τι χαρακτηριστικά έχει;
·         Είναι ένα θέαμα που οργανώνεται σε παράσταση.
·         Μιλάει για τον άνθρωπο (δηλαδή τους ανθρώπινους χαρακτήρες και τις ιστορίες τους)
·         Χρησιμοποιεί τον άνθρωπο ως μέσο – τον ηθοποιό.
·         Δημιουργείται μπροστά στο θεατή. Γι’ αυτό κάθε παράσταση είναι μοναδική.
·         Παίρνει  στοιχεία από όλες σχεδόν τις τέχνες: μια παράσταση μπορεί να χρησιμοποιεί κείμενο, μουσική, χορό, ζωγραφική (στα σκηνικά).
3.       Γιατί η τηλεόραση και ο κινηματογράφος δεν είναι θέατρο;
Μπορεί μια ταινία ή μια τηλεοπτική σειρά να έχει κείμενο, διαλόγους όπως στο θέατρο, και να παίζεται από ηθοποιούς, μεσολαβεί όμως κάποιο τεχνικό μέσο, η κάμερα. Το θέατρο παίζεται ζωντανά από τους ηθοποιούς μπροστά στους θεατές, αυτή είναι η ιδιαιτερότητά του και η γοητεία του!
4.       Τι χρειάζεται δηλαδή, για να πούμε ότι βλέπουμε θέατρο;
Χρειάζονται πολύ λίγα πράγματα:
·         Τουλάχιστον ένας ηθοποιός.
·         Ένα κείμενο συγκεκριμένο, ή μια ιδέα, που πρόκειται να παρασταθεί.
·         Ένας ορισμένος χώρος που τον ορίζουμε ως σκηνή (μπορεί να είναι ένα δωμάτιο, μια πλατεία, ή η αυλή του σχολείου μας!)
·         Τουλάχιστον ένας θεατής.
Βλέπεις λοιπόν, ότι με τόσο λίγα πράγματα, μπορείς κι εσύ να κάνεις μια μικρή παράσταση! Όταν ας πούμε παίζεις με κούκλες, τις κινείς και τις βάζεις να μιλάνε αλλάζοντας τη δική σου φωνή, ώστε να ζουν μια ιστορία, κάνεις κουκλοθέατρο! Ένα παλιό και πολυ ωραίο είδος θεάτρου. Το ίδιο συμβαίνει όταν με τους φίλους σου παίζεις παντομίμα. Είναι ένα θέατρο χωρίς λόγια, που βασίζεται στην έκφραση του σώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου