Τρίτη 7 Μαΐου 2013

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΘΕΣΗΣ



ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΘΕΣΗΣ

    

Η  μόδα της ηλεκτρονικής παρενόχλησης

Εκατομμύρια άνθρωποι καθημερινά χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο σαν εργαλείο για ενημέρωση και διασκέδαση. Ωστόσο από τη στιγμή που ιστοσελίδες όπως το facebook και τα blogs ανέβηκαν εντυπωσιακά σε επισκεψιμότητα ,παράλληλη άνοδο παρουσιάζουν και τα υβριστικά και συκοφαντικά μηνύματα. Καθημερινά το κατώφλι της δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος περνούν πολίτες που καταγγέλλουν την ύπαρξη τέτοιων μηνυμάτων που τους αφορούν ή άνθρωποι που καταγγέλλουν ότι εκβιάζονται προκειμένου  να μην αναρτηθούν στο διαδίκτυο πληροφορίες που θα τους βλάψουν. Ακόμη αναφέρονται και καταγγελίες από κοπέλες κυρίως που οι πρώην σύντροφοί τους αναρτούν βίντεο, φωτογραφίες ή και αγγελίες με προσωπικές στιγμές  προκειμένου να τις εκδικηθούν.

Στόχος των εκβιασμών  όπως λένε οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ είναι μαθητές ηλικίας από 10-18 ετών και «δράστες» είναι συνήθως συμμαθητές τους.Το αποτέλεσμα είναι μετά την ανάρτηση των μηνυμάτων το «θύμα»να εξαναγκάζεται να αλλάξει σχολείο ή ακόμη και να μετακομίζει με την οικογένειά του, καθώς δεν καταφέρνει να πείσει την τοπική κοινωνία όπου ζει πως όσα έμαθαν ή διάβασαν γι’αυτό είναι συκοφαντικά με αποτέλεσμα να είναι το επίκεντρο της χλεύης.
Σχετικά με τα κίνητρα ,όπως προκύπτει από την έρευνα, συνήθως είναι η πλάκα ή για να «ρίξουν»την ψυχολογία του στόχου τους. Για παράδειγμα, μια ομάδα παιδιών με όχι καλές επιδόσεις στα μαθήματα στοχοποιούν συμμαθητή τους που είναι πιο καλός  και αναρτούν δυσφημιστικά σχόλια γι’αυτόν στο διαδίκτυο. Στη συνέχεια οι αποδέκτες των μηνυμάτων περιθωριοποιούν το συμμαθητή τους θεωρώντας ως αληθινά τα όσα έμαθαν γι’αυτόν. Σε μια από αυτές τις περιπτώσεις μαθητής αναγκάστηκε να αλλάξει σχολείο.

Όπως επισημαίνουν ειδικοί «η παρενόχληση στον κυβερνοχώρο προκύπτει όταν παιδιά ή έφηβοι παρενοχλούνται μεταξύ τους μέσω του διαδικτύου ή μέσω κινητών τηλεφώνων. Πρόκειται για μια εξελισσόμενη μόδα».Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται είναι συνήθως με αποστολή email με απειλητικό ή υβριστικό περιεχόμενο,με τη δημοσίευση φωτο ή μηνυμάτων για άλλους σε ιστολόγια ή άλλες ιστοσελίδες με σκοπό τη διάδοση φημών και ψεμάτων για κάποιο τρίτο.

Επίσης μερικές φορές προσβλητικά γραπτά μηνύματα προς κινητά τηλέφωνα στέλνονται μέσω ιστοσελίδων, χρησιμοποιώντας ο αποστολέας  τα στοιχεία του ατόμου που έβαλε στο στόχαστρό του, προκειμένου να κατηγορηθεί από τους αποδέκτες των μηνυμάτων ότι τα έστειλε εκείνος. Μια άλλη τεχνική που χρησιμοποιείται από όσους παρενοχλούν ηλεκτρονικά είναι η δημιουργία ιστοσελίδων που στοχοποιούν συγκεκριμένα άτομα ,καλώντας να δημοσιεύσουν μηνύματα μίσους. Επιπροσθέτως, διάφορα άτομα αναρτούν ψεύτικα στοιχεία ταυτότητας σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, γνωρίζονται με ανήλικα  αγόρια ή κορίτσια, κερδίζουν την εμπιστοσύνη τους και τα εκμεταλλεύονται με απρόβλεπτες συνέπειες.
Εφημερίδα  Βήμα Κυριακή 5 Ιουλίου 2009



ΑΣΚΗΣΕΙΣ

1 .Να συντάξετε περίληψη του κειμένου σε 100-120 λέξεις
                                                           Μονάδες 25
2  .Να αναπτύξετε το νόημα της φράσης σε μια παράγραφο 100-120 λέξεων: «η παρενόχληση στον κυβερνοχώρο είναι μια εξελισσόμενη μόδα»
                                                            Μονάδες  14
3 .Να βρείτε τον τρόπο πειθούς και τα μέσα πειθούς  της τρίτης παραγράφου
                                                           Μονάδες   5

4  . Να βρείτε τη δομή και τη συλλογιστική πορεία της τέταρτης παραγράφου.
                                                            Μονάδες 5

5 . Να γράψετε συνώνυμα για τις λέξεις  του κειμένου  που είναι υπογραμμισμένες
                                                            Μονάδες  5

6. Να σχηματίσετε πέντε ονοματικά σύνολα με τη λέξη αποτέλεσμα

Παραγωγή λόγου.
Σε ημερίδα που διοργανώνει το σχολείο σας με θέμα «νέοι και τεχνολογία» αναλαμβάνετε ,ως βασικός εισηγητής ,να αναφέρετε του λόγους που γοητεύει τους νέους το διαδίκτυο με τις υπηρεσίες του, όπως το facebook, αλλά και να επισημάνετε τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί.
                                                            Μονάδες  40


Η βία στις διαπροσωπικές σχέσεις

Από τα γραπτά του προσωκρατικού φιλοσόφου Εμπεδοκλή ως αυτά του σύγχρονου κοινωνιολόγου Kemper αλλά και από πλήθος ψυχολογικών και ανθρωπολογικών μελετών προκύπτει ότι η ανθρώπινη αλληλεπίδραση, παρ' όλη την πολυπλοκότητα της, κινείται ανάμεσα σε δύο πόλους: στη «φιλότητα»1 που περιλαμβάνει όλες τις δυνάμεις που ενώνουν τους ανθρώπους και στο «νείκος»2 που αφορά τις δυνάμεις που τους χωρίζουν. Οι δύο αυτές πτυχές αποτελούν θεμελιώδεις επεξηγηματικές παραμέτρους της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης.
Τα συναισθήματα αγάπης, στοργής και χαράς ενώνουν δημιουργικά τους ανθρώπους, ενώ τα συναισθήματα θυμού, φόβου, περιφρόνησης και αηδίας βρίσκονται στη βάση της έχθρας και της αντιπαλότητας. Τα συναισθήματα που ορίζουν τους δύο πόλους της αλληλεπίδρασης είναι οικουμενικά. Ωστόσο, κάθε πολιτισμός, με τις δικές του ιδιαίτερες συνθήκες και πρακτικές, συμβάλλει στην ένταση ή στην εξασθένηση
Τι είναι λοιπόν αυτό, που στις «δικές μας» σύγχρονες δυτικές κοινωνίες εντείνει το θυμό, το φόβο, την περιφρόνηση και την αηδία, δηλαδή όλα εκείνα τα συναισθήματα επί των οποίων χτίζεται η βίαιη αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων;
Θυμώνει όποιος διαψεύδεται και όποιος δυσφορεί, όποιος βρίσκεται συνεχώς μπροστά σε εμπόδια αλλά και όποιος αναμετριέται με τους άλλους για να διατηρήσει ο ίδιος τον έλεγχο και την εξουσία. Διαψεύδεται αυτός που παγιδεύτηκε σε καταναλωτικά όνειρα και υποσχέσεις, αυτός που έμεινε άνεργος παρά τις καλές του σπουδές, όποιος πάσχισε για υψηλούς στόχους που δεν επιτεύχθηκαν ποτέ. Δυσφορεί αυτός που οι συνθήκες της καθημερινότητάς του, απλές ή σύνθετες, τον φέρνουν διαρκώς αντιμέτωπο με προβλήματα δυσεπίλυτα. Θυμώνει εύκολα όποιος αποφασίζει να ακολουθήσει τις σύγχρονες επιταγές για «ανταγωνιστικότητα», διεκδικητικότητα και ατομική επιτυχία ή τις κοινωνικές προσταγές «να είναι καλά με τον εαυτό του» και να απαρνιέται «ό,τι δεν του αξίζει».

Ο φόβος έρχεται ως απάντηση σε ενδεχόμενη συμβολική ή πραγματική βλάβη.
Φοβάται όποιος απειλείται ψυχικά ή σωματικά, όποιος βρίσκεται μπροστά σε μια επερχόμενη απώλεια! Οι σύγχρονες δυτικές κοινωνίες, υποβοηθούμενες και από τα μαζικά μέσα ενημέρωσης, βιώνονται ως κοινωνίες γενικευμένης απειλής.
Οποιαδήποτε στιγμή, οπουδήποτε, κάτι μπορεί να ξεσπάσει ξαφνικά που θα φέρει την καταστροφή σε τοπικό ή παγκόσμιο επίπεδο, σε κλίμακα ατομική ή συνολική. Τα επακόλουθά τους έχουν γίνει οδυνηρά εμφανή στη μικρή μας χώρα τον τελευταίο μήνα. Μίασμα ή «μη άνθρωπος» μπορεί να γίνει στιγμιαία και εναλλάξ ένα δεκαπεντάχρονο παιδί, ένας εικοσιενάχρονος αστυνομικός ή μια αλλοδαπή συνδικαλίστρια, ανάλογα με τα συμφέροντα, τις παραστάσεις, τις αξίες ή το συναισθηματικό κλίμα μέσα στο οποίο γαλουχήθηκε ο κάθε «αηδιασμένος».
Ένα αδιάψευστο εύρημα στις επιστήμες της ψυχικής υγείας είναι πως όποιος κακοποιεί έχει προηγουμένως κακοποιηθεί ο ίδιος. Είναι λοιπόν σχεδόν αφελές να αναρωτιόμαστε γιατί έχει αυξηθεί η βία στις ανθρώπινες συναναστροφές ή γιατί οι άνθρωποι γίνονται μεταξύ τους ολοένα και πιο εχθρικοί. Η απάντηση είναι απλή. Ζουν σε έναν κόσμο που όλο και περισσότερο τους κακοποιεί και τους φοβίζει. Σε έναν κόσμο όπου η τεχνολογική πρόοδος ισοδυναμεί με περιβαλλοντική καταστροφή και όπου η κυρίαρχη αξία είναι η ατομική εξέλιξη. Σε έναν κόσμο που υπόσχεται σχεδόν τα πάντα αλλά εκπληρώνει ελάχιστα και όπου όταν ο ένας στόχος καλύπτεται ένας άλλος «καραδοκεί». Ζουν σε μια χώρα όπου βασικοί θεσμοί όπως η Παιδεία, η κοινοτική πρόνοια ή η υγεία είναι μόνιμες πηγές δυσφορίας. Σε μια Ελλάδα που  «όπου κι αν πάνε τους πληγώνει», τους θυμώνει και τους περιφρονεί...
Η βία στις συναναστροφές αυξάνεται γιατί από πολύ νωρίς στη ζωή υποχρεωνόμαστε να αντέξουμε σε συνθήκες ανταγωνισμού, ατομισμού και εντατικοποίησης, δηλαδή σε συνθήκες που καλλιεργούν το θυμό και το φόβο.
Αυξάνεται επειδή οι κοινοί στόχοι εκλείπουν και οι ατομικοί πολλαπλασιάζονται και έτσι από νωρίς μαθαίνουμε πολύ περισσότερα για ό,τι μας χωρίζει (από άλλους πολιτισμούς, άλλες ομάδες, άλλες ηλικίες, από το άλλο φύλο) παρά για ό,τι μας ενώνει.



1 Φιλότητα = Φιλία, αγάπη, στοργή, συμπάθεια 2 Νείκος = Φιλονικία, διαμάχη, λογομαχία


* Η κ. Μπετίνα Ντάβου είναι καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστημίου
Αθηνών.
Το διασκευασμένο κείμενο δημοσιεύτηκε στο Βήμα 18.1.09.

Α. Να γράψετε στο τετράδιό σας την περίληψη του δημοσιεύματος που μόλις διαβάσατε υποθέτοντας ότι ενημερώνετε τη σχολική σας τάξη για το περιεχόμενό του σε 120 - 130 λέξεις.
Μονάδες 25
Β1. «Η βία στις συναναστροφές αυξάνεται γιατί από πολύ νωρίς στη ζωή υποχρεωνόμαστε να αντέξουμε σε συνθήκες ανταγωνισμού, ατομισμού και εντατικοποίησης» . Να αναπτύξετε την παραπάνω άποψη σε μία παράγραφο 100- 110 λέξεων, χρησιμοποιώντας μέσα πειθούς που ανάγονται στη λογική.
Μονάδες 12
Β2. Με ποιoν από τους τρόπους πειθούς που γνωρίζετε προσπαθεί να πείσει η συντάκτρια του δημοσιεύματος στην πρώτη παράγραφο; Να στηρίξετε την άποψη σας με αναφορές στα μέσα πειθούς, που κρίνετε ότι χρησιμοποιεί στην παράγραφο αυτή.
Μονάδες 8
Β3. Να εξηγήσετε το ρόλο της τρίτης παραγράφου «Τι είναι λοιπόν…. ανθρώπων;»  στη συνοχή και στη συνεκτικότητα του κειμένου.
Μονάδες 5
Β4. Παραμέτρους, δυσφορεί, συνολική, συναναστροφές, περιβαλλοντική:  να γράψετε την ετυμολογία των παραπάνω λέξεων και να σχηματίσετε από ένα παράγωγο με το τελευταίο συνθετικό της κάθε λέξης.
Μονάδες 10
Γ. Το σχολείο σας διοργανώνει ημερίδα με θέμα τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας του Δεκέμβρη του 2008 και καλείστε να πάρετε μέρος ως εκπρόσωπος της τάξης σας. Στην εισήγησή σας να επισημάνετε τα αίτια της βίας ,τις συνέπειες που μπορεί να έχει  για το άτομο και την κοινωνία και ποιες είναι οι προϋποθέσεις  και οι τρόποι αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου .
                  Περίπου 600 λέξεις       40 μονάδες


ΕΚΘ ΕΣΗ – ΕΚΦ ΡΑ ΣΗ Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ
ΟΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΗΓΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗΣ
ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
«Καθένας έχει δικαίωμα σ’ ένα βιοτικό επίπεδο ικανό να εξασφαλίσει στον ίδιο και στην οικογένεια του υγεία και ευημερία» ΟικουμενικήΔιακήρυξηΑνθρωπίνωνΔικαιωμάτων10Δεκεμβρίου1948
Άρθρο25(1) Μέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η 10η Δεκεμβρίου και όμως σε αυτό τον κόσμο της αφθονίας και της υπερκατανάλωσης εκατομμύρια άνθρωποι στερούνται των βασικών και στοιχειωδών δικαιωμάτων στη ζωή και την ελευθερία.Η παγκοσμιοποίηση της καταπίεσης, της ανέχειας και της εξαθλίωσης είναι γεγονός. Μελέτες φανερώνουν την τραγική πραγματικότητα:13 εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο πεθαίνουν λόγω περιβαλλοντικών καταστροφών,4 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω της έκθεσης τους σε μολυσμένο νερό καιαέρα,30% της παιδικής νοσηρότητας προέρχεται από περιβαλλοντικούς ρύπους. Οι κλιματικές αλλαγές και οι επιπτώσεις τους στο περιβάλλον, την υγεία και την
οικονομία, έρχονται να επιδεινώσουν την ήδη άσχημη πραγματικότητα.

          Στις μέρες μας η μόλυνση προκαλεί το 30% της παιδικής νοσηρότητας. Τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα από τους ενήλικες στους περιβαλλοντικούς ρυπαντές, που έχουν καταστροφική επίδραση στην πορεία της υγείας τους. Ο Π.Ο.Υ.(Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) επιβεβαίωσε σε νέα μελέτη ότι άνω του 30% των ασθενειών των παιδιών οφείλονται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Το άσθμα και άλλα αναπνευστικά προβλήματα στα παιδιά οφείλονται σε μεγάλο ποσοστό στη μόλυνση του αέρα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες μπορεί να έχουν τη ρίζα τους σε έκθεση σε ρυπαντές κατά την παιδική ηλικία. Ο Π.Ο.Υ. εκτιμά πως 13 εκατομμύρια παιδιά ετησίως δε θα πέθαναν αν βελτιωνόταντοπεριβάλλονστοοποίοζουν.Απόαυτά,4εκατ.πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω της έκθεσης τους σε μολυσμένο αέρα και νερό και σ ε χημικούς παράγοντες. Οι κίνδυνοι αυξάνουν σε υποσιτισμένα και εγκαταλελειμμένα παιδιά.
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επιβαρύνουν δυσανάλογα τα παιδιά και τις γυναίκες, επισημαίνει η UNICEF. Σχεδόν 10 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο κυρίως από αιτίες που μπορούν να προληφθούν. Πολλές από αυτές τις αιτίες, συμπεριλαμβανόμενης της ελονοσίας και της διάρροιας είναι ευαίσθητες σε αλλαγές θερμοκρασίας και βροχοπτώσεων και μπορούν να εξαπλωθούν περισσότερο αν μεταβληθούν οι καιρικές συνθήκες. Επιπλέον, οι γυναίκες και τα παιδιά πλήττονται δυσανάλογα από κυκλώνες και πλημμύρες, φαινόμενα τα οποία ειδικοί επί της αλλαγής κλίματος λένε πως θα αυξηθούν σε ένταση και συχνότητα τα επόμενα χρόνια.Η καταστροφή κατοικιών, σχολείων και κέντρων υγείας από φυσικές καταστροφές μειώνουν τις υπηρεσίες προς τις οικογένειες. Οι ειδικοί επίσης προβλέπουν πως η αύξηση της θερμοκρασίας και η μετατόπιση των βροχοπτώσεων μπορούν να επηρεάσουν τη γεωργική παραγωγή, γεγονός που θα μειώσει τη διαθεσιμότητα τροφής. Η Παγκόσμια Εκστρατεία «Ξυπνήστε ώρα για Δράση» κατά των κλιματικών αλλαγών και ζητά από τις κυβερνήσεις να αφουγκραστούν τις φωνές των εκατομμυρίων ανθρώπων που αγωνιούν για το αύριο και να υιοθετηθούν αυστηρές Πολιτικές και Δράσεις κατά των Κλιματικών Αλλαγών. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
 Α.Να συντάξετετηνπερίληψητουκειμένουσε80-100λέξεις.(Μ ονάδες25)

Β1.Αναπτύξτε το νόημα της φράσης«Ξυπνήστε  ώρα για Δράση» σε μια παράγραφο80-100λέξεων. (Μ ονάδες15)
Β2.«οι γυναίκες και τα παιδιά πλήττονται δυσανάλογα από κυκλώνες και πλημμύρες»:να βρείτε το είδος της σύνταξης και να την μετατρέψετε στο άλλο είδος. (Μ ονάδες4)
Β3.Να βρείτε τη δομή και τον τρόπο ανάπτυξης της πρώτης παραγράφου. (Μ ονάδες5)
 Β4.Να βρείτε τη συλλογιστική πορεία της τρίτης παραγράφου.(Μ ονάδες5) Β5.Να βρείτε την ετυμολογία των παρακάτω λέξεων και να σχηματίσετε μια νέα λέξη (απλή ή σύνθετη) από το δεύτερο συνθετικό της: περιβάλλον, καταστροφή, διάρροια. (Μ ονάδες6)
Γ.Σε ομιλία σας στη Βουλή των Εφήβων(500-600λέξεων)να προσπαθήσετε να σκιαγραφήσετε τα αίτια     της συνεχούς καταστροφής του περιβάλλοντος τις συνέπειες που θα έχει αυτό στον άνθρωπο το και να προτείνετε τρόπους ενίσχυσης της οικολογικής συνείδησης.
(Μονάδες 40) Καλή Επιτυχία!


H  μηχανή καταλύει την προσωπικότητα του ανθρώπου

«Οσο περνά ο καιρός ,υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που ξεπερνώντας τη αποχαύνωση του πλήθους ,ανησυχούν, γιατι κατανοούν πως οι μηχανές ,μέρα με τη μέρα ,γίνονται μια πραγματικότητα απάνθρωπη, καταθλιπτική, πιεστική. Σαν το μαθητευόμενο μάγο,ο άνθρωπος τη ς  εποχής μας κινδυνεύει από αυτό το «μηχανικό σύμπαν»μέσα στα σπλάχνα του οποίου όλο και πιο βαθιά εισχωρεί. Δεν είναι μόνο το παιχνίδι που τον ωθεί. Είναι μια λαχτάρα επίγειας ευδαιμονίας που κατευθύνει τις εμπνεύσεις του και τον αναγκάζει να γίνει πολυμήχανος. Αυτή η ευδαιμονία τον παγιδεύει και τον αναγκάζει να κάνει μια πολλή μεγάλη αλλαγή: να απαρνηθεί  την προσωπική του ζωή και να υιοθετήσει
το ρυθμό και το χρόνο της μηχανής. Να κινείται να τρώει ,να σκέφτεται, να ζει, να δρα, μιμούμενος τη μηχανή. Ετσι χωρίς να το καταλάβει έπαψε να είναι πρότυπο του ανθρώπου ο θεός, ο άγιος, ο σοφός, ο ενάρετος, ο σώφρων, ο έντιμος και τη θέση του κατέλαβε η μηχανή. Παρουσία δεσποτική που εφευρέθηκε ,για να αφήσει τάχα περισσότερο ελεύθερο χρόνο στον άνθρωπο να τον  πλουτίζει   με περισσότερα αγαθά και όλο και πιο βαθιά τον υποδουλώνει και προσπαθεί να του αλλάξει και αυτόν ακόμη τον εσωτερικό του κόσμου.
Είναι αλήθεια,το παιχνίδι με τις μηχανές ιδιαίτερα επικίνδυνο Γιατί;
Γιατί ο άνθρωπος έχει ψυχή, άρα αιώνιος, ενώ οι μηχανές δεν έχουν ψυχή για τούτο είναι εφήμερες .Εχουμε, λοιπόν, εδώ, στην εποχή μας ,μια νέα τρομερή εκδοχή της αιώνιας διαμάχης μεταξύ του θνητού και του αθανάτου, του εφήμερου και του αιώνιου.
Η μηχανή όταν δεν προλάβει να την ερμηνεύσει το ηθικό πνεύμα του ανθρώπου –ή όταν δεν μπορέσει ή όταν δεν θέλει να την  ερμηνεύσει-βάλλει εναντίον της ανθρώπινης προσωπικότητας την καταλύει. Εισορμά στον κόσμο μας η ανία και η μοναξιά.Η διαφήμιση μαίνεται,οι τεχνικές εξελίξεις καταργούν η μια την άλλη οι άνθρωποι δεν προφταίνουν να ζήσουν ,ολόκληρη η ζωή έχει παγώσει,και μέσα σ’αυτό το χάος σβήνουν και οι τελευταίες σπίθες του πνεύματος.Γιατί το είπαμε οι μηχανές  αφορούν στον εφήμερο άνθρωπο που πρέπι να βρίσκεται για να υπάρξει ισορροπία κάτω από τα πόδια του αιώνιου ,του πνευματικού ανθρώπου.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ
1.Να δοθεί περίληψη του κειμένου σε 80-100 λέξεις
                                                                         25 μονάδες
2.Να δοθεί ένα συνώνυμο για κάθε μια από τις υπογραμμισμένες λέξεις  του κειμένου.:                                                  12 μονάδες

3.Τι εννοεί ο συγγραφέας λέγοντας ότι η μηχανή ολοένα και πιο βαθιά υποδουλώνει τον άνθρωπο;                             16 μονάδες

4 .Ποια είναι η δομή της πρώτης παραγράφου;
  Δώστε έναν τίτλο στο κείμενο
                                                                           7 Μονάδες 

Παραγωγή λόγου

Σε ένα κείμενο 450-500 λέξεων να αποκρυσταλλώσετε ό,τι θετικό ,κατά τη γνώμη σας ,έχει προσφέρει η τεχνολογία στον άνθρωπο.
                                                                           60 μονάδες


ΕΚΘΕΣΗ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗ ΠΗΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο τουρισμός με την ευρύτερη έννοια της Βιομηχανίας του ελεύθερου χρόνου αποτελεί την σημαντικότερη άμεση και έμμεση οικονομική δραστηριότητα και το συγκριτικό πλεονέκτημα της σύγχρονης Ελλάδας. Παρ’ όλα αυτά αποτελεί αντικειμενική διαπίστωση, ότι το κυρίαρχο τουριστικό προϊόν της χώρας μας, ο μονοδιάστατος παραθεριστικός τουρισμός του ήλιου και της θάλασσας, παρουσιάζει σημάδια κόπωσης. Ταυτόχρονα, υφίσταται σκληρό ανταγωνισμό από γειτονικούς προορισμούς, που διαθέτουν –λόγω του χαμηλού εργατικού κόστους- φθηνά, παραπλήσια με την χώρα μας τουριστικά προϊόντα (Τουρκία, Αίγυπτος, Τυνησία, Κροατία κ.α.).

Συνεπώς η επένδυση στην εικόνα της Ελλάδας ως χώρα ευχάριστης να ζεις, να εργάζεσαι και να επιχειρείς με ασφάλεια αποτελεί την προϋπόθεση για την ελκυστικότητά της ως προορισμού επισκεπτών και κεφαλαίων.

Η μεταολυμπιακή Ελλάδα πρέπει να προσφέρει στους κατοίκους της δημιουργικές υποδομές, περιβάλλον και χώρους αναψυχής για τον ελεύθερο χρόνο τους. Τότε μόνον οι πολίτες της χώρας θα αποτελέσουν την κρίσιμη μάζα συντήρησης της τουριστικής βιομηχανίας εκτός σεζόν ώστε να έχουμε τουρισμό όλο το χρόνο και σε όλα τα σημεία της Ελλάδας.

Σήμερα οι ανταγωνίστριες χώρες στην νότια Ευρώπη, στρέφονται πλέον έγκαιρα στη Νέα Τουριστική Οικονομία, που αφορά καινοτόμα τουριστικά προϊόντα, υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και σύγχρονες υποδομές. Ταυτόχρονα, οι αναπτυγμένες τουριστικά χώρες δίνουν ιδιαίτερη σημασία στον ελεύθερο χρόνο των κατοίκων τους. Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, η ενίσχυση της εσωτερικής τουριστικής ζήτησης, η ανάπτυξη πολιτικών για την αναψυχή της νεολαίας, των εργαζομένων και της τρίτης ηλικίας και η ανασυγκρότηση της υπαίθρου μέσω του τουρισμού, αποτελούν σημαντικές πολιτικές τους προτεραιότητες.

Στη χώρα μας δυστυχώς σήμερα, ο μισός πληθυσμός παραμένει αποκλεισμένος από τις διακοπές. Το νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, οφείλει να αξιοποιεί τον πολιτισμό, να σέβεται το περιβάλλον, να αναδεικνύει και ν’ αξιοποιεί τα κοινωνικά χαρακτηριστικά των επιμέρους τουριστικών προορισμών. Με βάση αυτόν τον σχεδιασμό πρέπει να προσελκύσουμε και τους ξένους επισκέπτες. Χρήματα για τη διαφήμιση είναι ήδη εξασφαλισμένα, χωρίς περικοπές από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομίας, ως πάγιο ποσοστό επί των κερδών του Καζίνο της Πάρνηθας μετά την αποκρατικοποίησή του. Αυτά τα χρήματα όμως πρέπει να αξιοποιηθούν μετά από market study και marketing plan πράγμα που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.

Συμπερασματικά ο τουρισμός είναι η ανανεώσιμη πηγή ενέργειας της Ελληνικής Οικονομίας εφόσον δεν αντιμετωπίζεται με αριθμούς τουριστών αλλά με αξιόπιστα οικονομικά μεγέθη και με επενδύσεις που θα αξιοποιούν την τουριστική περιουσία.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ

Β. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Α. Να πυκνώσετε το κείμενο σε 90 με 100 λέξεις.                 Μονάδες 25

Β.Β1. Γιατί στο κείμενο συνδέεται ο τουρισμός με τη βιομηχανία του ελεύθερου χρόνου;                                                                                    Μονάδες 8

   Β2. Σε ποιο γραμματειακό είδος ανήκει το κείμενο και γιατί;        
Μονάδες 7

   Β3. Ποια είναι η συλλογιστική πορεία που ακολουθεί ο συγγραφέας στην ανάπτυξη του κειμένου;                                                                                                                                                                                         Μονάδες 6

   Β4. Ν’ αναπτύξετε σε μια παράγραφο 120 λέξεων το πολύ τη θέση του συγγραφέα πως το νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης οφείλει να σέβεται το περιβάλλον.
                                                                                                            Μονάδες 8

   Β5. Να βρείτε τα συνώνυμα και αντώνυμα των παρακάτω λέξεων : ελκυστικότητα, πλεονέκτημα, προτεραιότητα, αναδεικνύει, ανταγωνίστριες.
                                                                                                            Μονάδες 6

Γ. :    "Τουρισμός  :  ποιές  προϋποθέσεις  είναι  απαραίτητες  για  την  ποιοτική   ανάπτυξη  του  τουρισμού   και  ποιές  οι  ωφέλιμες  και  βλαβερές  συνέπειές   του  για  μια  χώρα;"
                                                                                     (500-600 λέξεις).                                                                                                                    Μονάδες 40

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου